De streek ten oosten van de rivier de IJssel is algemeen bekend als de Achterhoek.  De Achterhoek is een prachtige streek waarin veel gezellige en levendige plaatsen zijn zoals Zutphen, Doesburg, Vorden, Doetinchem, Lochem en het middeleeuwse stadje Bredevoort, maar ook een streek met bossen, landgoederen, kastelen, kleine rivieren en pittoreske dorpjes.

Het kleinschalige en vriendelijke karakter maken de streek een ideale plek om op verhaal te komen. De prachtige natuur leent zich perfect om lekker te gaan fietsen of wandelen. Niets voor niets is de Achterhoek uitgeroepen tot beste fietsgebied van Nederland!

Op culinair gebied heeft de Achterhoek eveneens veel te bieden. Van vers bereide streekproducten die veel restaurants serveren of gewoon een heerlijk koud ijsje bij een ijssalon, of wat te denken van een wijnproeverij.

Winterswijk ligt in het meest Oostelijke puntje van de Achterhoek.  Het wordt aan drie zijden omsloten door Duits grensgebied. De gemeente Winterswijk telt ca. 35.000 inwoners. Winterswijk heeft een zeer uitgestrekt en landelijk buitengebied. Binnen dit omliggende gebied zijn een aantal zgn. buurtschappen gevestigd, kleine gehuchtjes met lintbebouwing. Het buitengebied bestaat uit een fraai coulisselandschap, agrarische percelen afgewisseld door houtwallen en bos. Ook heeft Winterswijk nog nat veengebied. Dit is beschermd natuurgebied. In 2008 werd het hele gebied in de Oost Achterhoek aangemerkt als Nationaal Landschapspark

Winterswijk beschikt over een, voor de omvang van het dorp, behoorlijk groot winkelcentrum. Het aanbod van winkels en horeca is gevarieerd. Centraal punt vormt de Markt (woensdagmorgen en de gehele zaterdag is er een warenmarkt) met een uit de middeleeuwen daterende Kerk. Deze kunt u bezichtigen en ook de toren kunt u beklimmen. De laatste jaren heeft Winterswijk zich steeds meer ontwikkeld op het gebied van toerisme. Dit heeft ook zijn weerslag in tal van activiteiten die met name in de zomermaanden plaats vinden.

huis 2 voortwich en schotland 067 tn_DSC_4254-2